„Gazdag”, vidéken

gazdag

Ismét azzal kezdem, amit már többször is említettem: a vidékre költözés különleges tapasztalat, mert olyan emberekkel találkozhatsz, akikkel belvárosiként, budapestiként valószínűleg soha nem futottál volna össze, és közben egészen más életfelfogásokkal is megismerkedhetsz.
Pár hete rákérdeztem a szomszédnál, hogy szerinte ki számít gazdagnak vidéken, és erre olyan választ kaptam, amire álmomban sem gondoltam volna:

Az ő szemszögéből a gazdag ember az, akinek térkövezett udvara van, tuják sorakoznak a kertjében, és szépen nyírt füve van. Ehhez hozzá tartozik az is, hogy gyalog járni már-már szégyen, és a tömegközlekedés használata végképp. „Csak a szegények járnak gyalog” – mondta.

Amikor ezt hallottam, nevetve válaszoltam: „Akkor nálunk biztos nem lesz térkő, a tuja meg amúgy is haldoklik.”

Városi szemléletem teljesen más: számomra menő dolog a kertészkedés, ismerni a növényeket, megtermelni a család szükségleteit. Hatalmas értéknek tartom, ha valaki a saját kertjéből tud szüretelni, hiszen tudják, hol és hogyan termett a zöldség, vegyszer nélkül, természetesen. Ráadásul mozoghatnak, kézzel fogható eredményt érnek el, és közben friss levegőn lehetnek. A mai világban, az én világomban, mindez hihetetlenül értékes.

Szóval teljesen ellentétesen látom a dolgokat. Sosem gondoltam volna, hogy a saját termés kevésbé „menő”, mint boltban megvenni a drága, fonnyadt zöldséget.

Ez szorosan kapcsolódik ahhoz, amit az előző bejegyzésben is írtam. Számomra furcsa, hogy ennyire a külsőségek dominálnak, és csak az számít, ami látszik. Hogy az számít igazán gazdagnak, akinek nagy autója van, nagy házban él, és az udvara térkövezett. Számomra a térkő egy praktikus dolog, amit azért teszünk le, hogy ne a térdig érő sárban kelljen az autóból kiszállni. És itt véget is ér a jelentősége.

A Szakiellenőr is felhívta a figyelmet erre, amikor a nagy hőségek idején egy hőmérővel körbejárta a környéket, és azt tapasztalta, hogy a különböző burkolatok mennyire eltérően viselkednek. Érdemes megnézni a videót, mert jól látható, hogy a térkövek mennyivel több hőt tárolnak. Ez is egy ok, amiért nálunk biztosan nem lesz térkő.

Ha valóban fel akarunk készülni az elkövetkező évek, évtizedek forró nyaraira, akkor nincs más út, mint bokrokkal, fákkal és virágokkal beültetni a kertet. Máskülönben egyszerűen megsülünk a hőségben.

Vidéki élet kategóriában itt olvashatsz még.