Berlin épült, épül, és épülni fog

Berlin épül

Mostanában mindenhol építkeznek Berlinben, de nem a megszokott mértékben. Valami egészen elképesztő mennyiségben zajlik a környéken minden, szinte minden sarkon látható egy „ásatás”, terelés, lezárás, építkezés, daru, kordon, – és még sorolhatnám. Olyan intenzitással dolgoznak, hogy kezdetben csak vállat vontam, hiszen ebben a városban mindig építenek valamit, de ez a mostani hullám különleges. (És mielőtt félreértenéd, nincs bennem se lázadás, se düh; csupán megállapítom, hogy bár sok mindent láttam már itt, ilyen nagyszabású fejlesztéseket még sosem. Ami persze jó, mert szükség van arra, amit most építenek.)

Lassan tíz éve élünk Berlinben, és ez idő alatt három teljes lakóparkot húztak fel a környékünkön, több ezer lakással. Számos másik épület is megjelent, köztük olyan is, amit magyar érdekeltségű cég épített. Itt tényleg folyamatosan építkeznek, még akkor is, ha az Alexanderplatz viszonylagos környékén nem sok üres telek akad.

És ha már Alexanderplatz: ott most káosz uralkodik, mert éppen két magasházat építenek, és a régi, szovjet stílusú épületeket is átalakítják valami modernebbé. 

A tágabb környékünkön egy hidat szűkítenek, mert Berlin nem azon az úton halad, hogy „minél több autó, annál jobb”; épp ellenkezőleg: itt a gyalogosoknak és a kerékpárosoknak kedveznek. A híd szűkítése természetesen jelentős lezárásokkal jár, és emellett a metróállomásokat is modernizálják.

Ha még nem jártál Berlinben: ez nem az a város, ahol kényelmesen lehet közlekedni. Itt bizony sokat kell lépcsőzni és gyalogolni. A mi környékünkön például nincs olyan metróállomás, ahol mozgólépcső lenne, hiszen „minek is az”, ha lépcsőzni is lehet? Lift is csak két állomással arrébb található. A helyzetet nehezíti, hogy a lakosság egyre öregszik, és sokaknak jól jönne, ha korlátozott mozgással is le lehetne jutni a metróhoz.

Erre találták ki a liftpótló buszt (!) – ez a kis jármű a metróállomásnál várja a rászorulókat, és elviszi őket a legközelebbi liftig. Van egy másik változata is, amely lényegében taxiként működik, és hasonló feladatot lát el. Próbálnak tehát segíteni, de mostanában az építkezések lassabban haladnak: már nem hat hónap kell az első kapavágástól a beköltözésig. 
Mennyiség: 175 metróállomás van Berlinben, S-bahn megállóból pedig 168, buszjáratból pedig 200-nál is több, a villamosvonalakat meg nem tudom. Berlin nagy.

Két hete konkrétan minden sarkon volt valami túrás, még a szokásos építkezések mellett is, mert végre rájöttek, hogy bár az eddigi internet működik, nem feltétlenül elégíti ki az igényeket. Berlin ebből a szempontból szerintem körülbelül 15 évvel van lemaradva Budapesthez képest, de most végre elkezdtek nagy erőkkel dolgozni a fejlesztésen. Ennek eredményeként mindenhol szorgosan ásnak és fúrnak. 

Mindezek ellenére szeretjük ezt a várost.

Hamarosan írok majd az időjárásról is: itt építik Európa legnagyobb föld alatti csapadéktárolóját, hogy felkészüljenek a jövőbeli szárazságokra és a melegebb időjárásra. Milyen jó lenne, ha Magyarországon is lenne egy ilyen hatalmas tároló, amely most, az árvizek idején begyűjtené a felesleges vizet, amit aztán nyáron, amikor még a fák is kiégnek, fel lehetne használni. De erről majd később.
Továbi Berlinről szóló posztokat itt találsz.
Fenti kép:  Pixabay