Berlini konyha a Spree partján

Borjúmáj berlini módra

Sokszor meséltem már az ázsiai konyha remekeiről, amiket itt Berlinben vagy épp a világ más tájain kóstolunk meg, de valahogy a berlini konyha eddig háttérbe szorult. Pedig itt is számos finom fogás várja az embert, különösen, ha valaki kedveli az enyhébb, visszafogottabb ízeket.

Berlin gasztronómiája igen sokrétű. Bár a város mára egy igazi kulturális és gasztronómiai olvasztótégely lett, ahol a világ minden tájáról kóstolhatunk ételeket, a hagyományos berlini konyha még mindig fontos szerepet játszik. Ezek az ételek gyakran egyszerű alapanyagokból készülnek, de annál tartalmasabbak és ízletesebbek, többségükről elmondható, hogy nehéz étel.

Berlin

Vasárnap délután elindultunk sétálni, és a Spree partján, az „Óvárosban”, betértünk egy étterembe, amely mellett már sokszor elsétáltunk, de eddig még sosem ültünk be. Most azonban, amikor megláttam az étterem előtti táblán, hogy borjúmájat kínálnak berlini módra, egyszerűen nem bírtam ellenállni. És milyen jól tettem!

Borjúmáj berlini módra

A berlini stílusban elkészített borjúmáj mindig hagymával és néhány gerezd sült almával készül, ami tökéletesen kiegészíti az étel ízeit. Általában tört burgonyával tálalják – most sem volt ez másként, és minden falatja igazi élmény volt. A borjúmáj Berlini módra az egyik legismertebb fogás a városban, és azok számára, akik szeretik a májas ételeket, valódi kulináris élvezetet nyújt. Az édeskés alma és a pirított hagyma különleges harmóniát teremt a máj markáns ízeivel.

Hideg kutya

Kalter Hund egy német, sütés nélküli desszert, amely rétegezett csokoládékrémből és vajas kekszből áll. (Recept itt) A hűtőben szilárdul meg, így lesz krémes és ropogós egyszerre. Gyakori nosztalgikus édesség családi eseményeken és ünnepeken is.

Ha erre jársz, érdemes betérni valahova és megkóstolni ezt a fogást. De ha valami mást is kipróbálnál, a közelben, a Szent György szobor mellett található egy étterem, amely saját sörfőzdével is büszkélkedik. Ott ajánlom a Berliner Eisbein-t, ami egy hagyományos berlini csülökétel, borsópürével tálalva. Fontos tudni, hogy itt a csülök nem füstölt, mint amit Magyarországon megszoktunk, hanem egyszerűen főtt, és kisebb, finom csülköcskék formájában kerül az asztalra. Ilyeneket szinte minden boltban lehet kapni.

A Berliner Eisbein a város egyik legismertebb tradicionális étele, amely gyakran kísérője egy jó korsó helyi sörnek. A csülköt hosszú ideig főzik, így lesz szaftos és omlós. Ezt a fogást a német vendéglőkben szinte mindenhol megtalálod, hiszen a német konyha szerves része.